Pregnant women friends talking on sofa

Röviden a hipnoterápiáról – mi is az a hipnoszülés – avagy hogyan tudsz együtt dolgozni a testeddel?

 

A hipnoterápia nem más, mint egy nagyon mély nyugalmi, alváshoz közeli, kellemes állapot. A már oly régóta alkalmazott terápiás módszer, számos pszichés problémára nyújthat megoldást. A terápia ideje alatt a páciens számára megszűnik a külvilág és kizárólag a saját, belső világára tud összpontosítani.

A terápia hatására a személy képessé válik az új dolgok befogadására, melyek segítségével túlléphet a problémáin. A kezelés alatt a negatív élmények újraélhetőek, megváltozott jelentéstartalommal ruházhatók fel. A hipnoterápia eredményesen alkalmazható szorongás, depresszió és különböző pszichoszomatikus betegségek feloldására, a rossz beidegződések átszervezésére.

Sok esetben, ilyen negatív beidegződéssel jár maga a szülés gondolata is. A saját magunk által emelt gátak, félelmek leküzdésében segít a hipnoszülés program.

 

Mi is az a hipnoszülés?

A hipnoszülés ígérete egy nyugodt, természetesebb szülés. Olyan technikáról van szó, melynek segítségével leküzdhető a szüléstől való félelem, és a kismamák természetesen, könnyedebben hozhatják világra a gyermeküket. A módszer segítségével nem elnyomod, hanem segíted, együtt működsz a testeddel. A szülés folyamatát legjobban a félelem akadályozhatja, ezért a módszer alapját a mélyrelaxációs, vizualizációs és speciális légzőgyakorlatok adják.  A cél, hogy elcsendesítsük az elménket, összhangba hozzuk a testünkkel, hogy békés és biztonságos, legjobb esetben akár fájdalommentes szülést élhessünk meg.

Egy-két évtizede a szülés még egy meghatározott metódus szerint zajlott. Adategyeztetés, beöntés, borotválás, infúzió, gátmetszés. A kisbabák rövid bemutató után történő inkubátorba helyezése, majd pár nap a csecsemőosztályon.

Szerencsére, ma már a szülési terv a te kezedben van! Szabadon megválaszthatod az orvosod, a szülés körülményeit – történjen az az otthonodban, vagy steril, kórházi körülmények között. Jogod van a teljeskörű tájékoztatásra, és hogy minden esetben élhess a döntés hozatal lehetőségével.

Minden szülő életében nagy esemény, ha új családtag érkezik. Természetes, hogy mindent jól szeretnénk csinálni és a legjobbat akarjuk születendő gyermekünknek. Az mindenki esetében más-és más, hogy ki mit tart jónak. A hipnoszülés abban támogatja az édesanyákat, hogy megvalósítsák saját vágyaikat, megteremtsék a legkomfortosabb és legbiztonságosabb környezetet a baba megszületéséhez.

Egy jó szülésfelkészítő tanfolyam nem csak testben, hanem lélekben is felkészít. Célja, hogy a kismamák tudatosan felkészülhessenek a szülésre, ezáltal ne érjék őket meglepetések és a váratlan helyzetekre is nyugodtan, félelmek nélkül reagálhassanak.

 

 Hogyan találd meg az összhangot a tested és az elméd között?

A szülés épp annyira lelki, mint testi folyamat, éppen ezért érdemes érzelmileg is felkészülni rá. Számos segítség áll rendelkezésünkre, történjen az egyénileg, csoportosan, szakember vagy egyéb terapeuták által. A lelki felkészülés legfontosabb feladata, hogy a szülés közben ne kerüljünk olyan pszichés elakadásokhoz, amelyek a szülés folyamatát megakadályozhatják.

Bálint Sándor szülész-nőgyógyász szerint minden nő és magzat magában hordoz egy kódot, egy ősi tudásanyagot arról, hogyan történik a szülés és a megszületés folyamata. Jó esetben ez a kód felszínre kerül, és a maga rendje és módja szerint megtörtink a születés csodája. A felkészültség, a biztonságérzet, a pozitív hozzáállás, az egészséges szexualitás, az anyai szerep elfogadása segít ennek kibontakozásában és egy jó szülésélményt eredményez.

Ezzel ellentétben az erős félelmek, nagyfokú feszültség, negatív szülési példák és szuggesztiók, az anyasággal kapcsolatos mélyebb konfliktusok, mind-mind hátráltatják a tested működését, több nehézséget, erősebb fájdalmat eredményeznek.

De nem csupán mi nők készülünk a szülésre. Fontos, hogy magzatunkat épp úgy felkészítsük erre az útra. A tapasztalatok szerint, azok a babák, akikkel folyamatosan kommunikált az anyuka sokkal nyugodtabbak voltak és könnyebben alkalmazkodtak az új környezetükben.

Továbbá minden olyan személy, aki biztonságérzetet kelt, legyen az férj, édesanya, testvér, dúla vagy szülésznő, nagyban hozzájárul a szülés sikerességéhez, a beavatkozások száma jelentősen csökken.

Nincs tökéletes receptünk a szüléshez, de talán nincs is rá szükségünk. Elég, ha hiszünk magunkban, a felkészültségünkben. Abban, hogy mindig lesz mellettünk valaki, aki átsegít a nehézségeken és kisbabátokkal hamarosan megtapasztalhatjátok az első találkozás örömét.

– Petró Anita –