KG Hipnoszülés

A hipnoszülésről

Beautiful pregnant woman meditating on mat at sun rays

Általában mire a nők eljutnak a szülésig számtalan rémtörténetet hallanak és szinte átitatódnak a félelemtől. A szülés gondolata gyakran összemosódik az elviselhetetlen fájdalmakkal és a rettegéssel. Emiatt sok nőben támad kétség, hogy végre tudja hajtani a szülés természetes élettani feladatát.

– Tényleg lehet fájdalommentes?

– Tudni fogom mit kell tennem?

A módszer alapgondolata dr. Grantly Dick-Read szülészorvos azon elvén alapul, mely szerint, ha a félelem nincs jelen a fájdalom is megszűnik. A félelem hatására a méhet ellátó artériák összehúzódnak, feszesek lesznek, ezzel fájdalmat okozva.

Ezt nevezzük Félelem-Feszültség-Fájdalom szindrómának.
Amennyiben sikerül kiiktatni a félelmet, az izmok ellazulnak, a méhszáj természetesen kinyílik és könnyeddé válik a szülés.

A tanfolyam segítségével a nők nyugodtabbá, magabiztosabbá, éberebbé válnak a szülés során. A hipnoszülést választó nők között sokkal kisebb százalékban van szükség császármetszésre, gátmetszésre vagy fájdalomcsillapításra. Továbbá a vajúdás időszaka is, akár több órával is rövidülhet. A módszer elsajátítása során számos olyan technikát tanulnunk, amely segíti az ellazulást, befelé figyelést, a babára hangolódást. Mindennek az egyik legalapvetőbb eszköze a relaxáció.

Számos kutatás bizonyítja a módszer hatékonyságát. A British Journal of Anaesthesia 2004-ben jelentetett meg egy összefoglaló elemzést a szülészeti hipnózisról. Ezek alapján megállapították, hogy a módszert használók között szignifikánsan kevesebben igényeltek szüléskor fájdalomcsillapítást. Valamint, szüléskor fájdalomcsillapítókat használók között gyakran a csökkentett dózis is elérte a kívánt hatást.

2013- ban a British Journal Midwifery – ben publikált kutatás szintén a hipnoszüléssel foglalkozott. A vizsgálatban 81-en vettek részt, ők mind alkalmazták a hipnoszülés módszerét. A kutatás végeztével megállapították, hogy a programban résztvevő nők, az álltalános népességi adatokhoz viszonyítva rövidebb ideig vajúdtak, és a kitolási szakasz is hamarabb végbement náluk. Ezek mellett általánosságban elmondható, hogy a császármetszés aránya is alacsonyabb volt, csakúgy, mint a gáz és az epidurális érzéstelenítő használata. A 81 résztvevő közül 46-an (51%) egyáltalán nem használtak fájdalomcsillapítót, és a szülés során tapasztalt fájdalom szintjét átlagosan 5.8-ra értékelték a 10-ből. A résztvevők 32%-a pedig ennél is kevesebbre értékelte a fájdalmat. Ketten egyáltalán nem éreztek fájdalmat.

A tanfolyam célja

Hozzásegíti a nőket és a kisbabájukat egy boldog, szép szülésélményhez. Megerősít az önmagadba vetett hitedben, segít felkészülni az anyai szerepre. A tanfolyamon első sorban szülést segítő mélyrelaxációs technikákat tanulunk, és fontos információkat a szülés mechanizmusáról.

Szóljon ez az időszak a boldog, békés várakozásról!

A Hipnoszülés előnyei:

Mom and baby
Baby shower

Minden szüléstanfolyam alapja a megfelelő felkészültség. Így hogy valóban sikeres hipnoszülésben lehessen részed, nagyon fontos, hogy a várandósság jelentős része alatt rendszeresen gyakorold a légző, vizualizációs és relaxációs gyakorlatokat. Ehhez semmi másra nincs szükséged, csak az önmagadba vetett hitre. A módszer megváltoztathatja a szülésről alkotott elképzelésedet. Megerősít anyai szerepedben. Pozitív hatása nem csak rád, hanem a kisbabádra és a párodra is kihat egy egész életen át.

A tanfolyamról

A hipnoszülés (Hypnobirthing), egy olyan szülésfelkészítő tanfolyam, mely egy háborítatlan, boldog, békés szülés élmény lehetőségét szeretné megadni mind az édesanya, mind a baba számára. A program során számos kiadvány, tréning- és hanganyag áll a résztvevők rendelkezésére, mely segítik őket a felkészülésben. A hipnoszülés tanfolyamok áthidalva a földrajzi határokat, kizárólag online kerülnek megrendezésre. Ezzel is megadva az édesanyáknak a tökéletes komfort érzetet, hogy a saját környezetükben, teljes békességben sajátíthassák el ezt a módszert. A tréning időtartama mindössze 2 x 2-3 órát vesz igénybe.

Figyelembe véve a résztvevők igényeit és felmerülő kérdéseit, a tanfolyam az alábbi módon épül fel:

A tanfolyam főbb elemei

Pregnant woman
A sleeping baby
Mother with baby.

A tanfolyam további részeként tájékoztatást nyújtunk a leendő édesanyák lehetőségeiről a szülés körülményeit tekintve (otthoni, korházi szülés), illetve átvesszük a várandósság, a szülés és az azt követő időszak főbb változásait. Górcső alá vesszük az izomzat és a hormonháztartás működését, valamint ezek kapcsolatát az elménkkel. A fő irányadónk a természet, mely segítségével átadhatjuk magunkat a világ legősibb és legtermészetesebb tudományának. Higgy az ösztöneidben, támogasd a tested és kisbabád együttműködését!

Ha nincs félelem, megszűnik a fájdalom.

Hidd el, nem érhet ártalom!

A szülés lehet egyszerű, gyengéd és mély.

Legyen a te szülésed is egy boldog, békés élmény!

Mother with baby
Kisses for baby
Mother with baby

Miért KG?

A KG tanítóm, az Angol származású Katherine Graves nevéhez fűződik. Katherine Graves a KG Hipnoszülés módszer alapítója. Hosszú évek tanulmányozása, kutatómunkája során állította össze a tanfolyam anyagát, szem előtt tartva a babák és édesanyák érdekeit, a háborítatlan, boldog, békés szülésért. Kiemelkedő tudásának, és intuitivitásának köszönhetően hozta létre ezt az átfogó, mély, szülésfelkészítő tanfolyamot, beépítve a nála megforduló párok szülésélményeit. ​