Mentális felkészülés - a szavak ereje és a gondolat hatalma

 

Minden elsősorban a fejben dől el. A szállóigévé váló mondat nem is lehetne máshol találóbb, mint a szülés esetén. A testi felkészültség mellett, épp annyira fontos, hogy lelkünket, szellemünket is felkészítsük a jeles eseményre.

Minden kismama vágyik arra, hogy a szülése egy jó élmény legyen. A gyermek érkezésével nem csupán a párkapcsolat, hanem az egyéni személyiségfejlődés és a női szerep is jelentősen átalakul. Szinte minden nő reménykedik a háborítatlan, természetes szülésben, azonban a folyamatosan érkező impulzusok nagymértékben befolyással vannak a nők gondolkodására. Gyakran előfordul, hogy elbizonytalanodnak a saját képességeikbe vetett hitük kapcsán. Minden nő alapvető emberi igénye és joga méltósággal szülni, és a babáknak pedig emberi joguk van méltósággal megszületni.

A jó szülésélményt azonban nem elég akarni, tenni is kell érte. Az alábbiakban összeszedjük azokat a főbb pontokat, hogyan tudsz felkészülni testben és lélekben egyaránt.

 

  1. Bio-pszicho-szociális egység

Egy magzat fejlődése és megszületése az anyai test közegében zajlik. Egészen a fogantatástól a megszületés utáni korai időszakig (gyermekágyi időszak), a baba testi, lelki és társas fejlődése az anya testi folyamataival és érzelmi, hormonális történéseivel interakcióban alakul. A kismamák többsége érzi, hogy a babája figyel, reagál mindarra, ami körülötte zajlik

A kommunikáció legfontosabb eleme az érzelmi kapcsolat kialakítása, a szeretetkifejezés, a támogatás és a jelenlét érzékeltetése. A szülés előtt és közben érdemes elmesélni a magzatnak mi vár rá, mi történik vele éppen. Napi pár perces tudatos kommunikáció, segít ráhangolódni a kisbabádra. A hangos beszéd, gondolkodásra készteti a magzatot, tehát fejlesztő hatása sem elhanyagolható.

A különböző vizualizációs-relaxációs technikák segíthetnek egy mélyebb tudatállapotba kerülni, mely során könnyebben kialakul a kommunikációs csatorna. A közlés még nem verbális, hanem prenatális szinten működik. Az anya és gyermeke képek, érzelmek, színek útján beszélgetnek egymással.

 

  1. Jogok és lehetőségek

A kismamákat, a szülő nőket, csakúgy, mint a betegeket, megilletik az alapvető jogok az egészségügyi ellátások során, mert saját életéről, testéről és lelkiismereti ügyeiről mindenki maga dönthet. Ez a döntési szabadság mindaddig megilleti a kismamát, amíg nem kerül feloldhatatlan ellentétbe a magzat, illetve az újszülött érdekeivel, jogaival.

Ma Magyarországon lehetőségük van megformálni igényeiket a saját szülésükkel kapcsolatban. Elsősorban érdemes tájékozódni a szülés kórházi és bábai modelljének (otthonszülés keretében) eltéréséről, és kialakítani a számunkra legkedvezőbb forgatókönyvet, a szüléssel kapcsolatos igények alapján. Kórházi szülés során mind a kórház, mind a szülészorvosok, szülésznők tekintetében lehetőséged van választani. Ezáltal is biztosítva magad arról, hogy minden az igényeid szerint történjen.

 

  1. Szülési terv

Számos részletes útmutatót lehet találni egy jó szülési terv összeállításához. Miután túljutottunk a jelentősebb információk megszerzésén, körvonalazódik bennünk, hogy mit is szeretnénk. A saját elképzeléseink összegzésére szolgál a szülési terv összeállítása. A benne foglaltakat érdemes még a szülés előtt egyeztetni a bent lévő kísérővel, az orvossal és a szülésznővel egyaránt, ezáltal növelve annak esélyét, hogy figyelembe vegyék elképzeléseid, alkalmazkodjanak hozzájuk. A szülés során pedig nincs is más dolgod, mint befelé figyelni, és engedni, hogy a dolgok a maguk természetes medrében haladjanak.

 

  1. A Dúla

A dúla egy olyan segítő társ, aki a szülésre történő felkészülés során, a szülés alatt, valamint a szülés után is folyamatos támogatást nyújt a kismamáknak és partnerüknek. A vajúdás és a szülés során állandó jelenlétével, odafigyeléssel segítséget nyújt a szülő nő számára, mind fizikai, mind érzelmi és informatív szinten. Tanácsaival segít a döntő helyzetekben, de semmiképp sem érvényesíti az akaratát. Jelenlétével bizonyítottan csökken a szülési idő, a beavatkozások valószínűsége, képes az anyát átsegíteni az érzelmileg legnehezebb pillanatokon.

 

  1. Légy pozitív!

Kivétel nélkül minden nő hall legalább egy szüléstörténetet az élete során. Legyen az pozitív, vagy negatív, befolyással vannak a szülésről alkotott elképzelésünkre. Nem árt emlékeztetni magunkat arról, hogy ezeknek semmi köze hozzánk, nem szabad, hogy túlzott jelentőségtartalommal bírjanak.

A gondolkodásnak teremtő hatalma van. Amennyiben a szülésed kapcsán tudatosan erősíted magad, pozitív inspiráló és megerősítő történéseket vázolsz fel, sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy megvalósuljon a kívánt cél. A vidám gondolatok növelik a saját testünkbe vetett hitet és az önbizalmunkat. A negatív szuggesztiókat teljes egészében ki kell zárni!

 

  1. Légy rugalmas!

A pozitív szülésélmény megtapasztalására nem csak akkor van lehetőség, ha minden a terv szerint halad. Tájékozódj az esetleges nehézségekről és a különféle szülési kimenetelekről, hogy legyen elképzelésed arról, mit szeretnél, vagy épp mit nem a nem várt helyzetben. Ha úgy várod a szülésedet, hogy tisztában vagy a vágyaiddal, lehetőségeiddel, felkészültél többféle forgatókönyvre, van, aki támogasson a nehéz pillanatokban, tisztelettel és odafigyeléssel vesznek körül, miközben meghagyják neked a kontroll érzését, akkor mindez hatással lesz egy pozitív élmény létrejöttében.

A szülés maga egy testi-lelki folyamat, mely során a lelkünknek kell megengednie, hogy a testünk véghez vigye ezt a természetes fiziológiai folyamatot.

– Petró Anita –